
Kuntavaaleissa päätetään myös asumisen kustannuksista
Julkaistu: 26.02.2025
Kuntakohtaisten kiinteistökustannusten nousu on ollut viime vuosina merkittävää. Oulussa kuntakohtaiset kustannukset ovat kasvaneet Kiinteistöliiton Indeksitalovertailun perusteella vuodesta 2020 vuoteen 2024 noin 23 prosenttia. Eniten ovat kasvaneet kaukolämpö noin 32 prosenttia ja rakennusten kiinteistövero 16 prosenttia ja tontin kiinteistövero 13 prosenttia. Kempeleessä kuntakohtaiset kustannukset ovat kasvaneet vuodesta 2020 vuoteen 2024 noin 27 prosenttia. Eniten ovat kasvaneet rakennusten kiinteistövero lähes 35 prosenttia, kaukolämpö lähes 32 prosenttia ja tontin kiinteistövero reilut 18 prosenttia.
Kajaanissa kuntakohtaiset kustannukset ovat kasvaneet Kiinteistöliiton Indeksitalovertailun perusteella vuodesta 2020 vuoteen 2024 noin 20 prosenttia. Eniten ovat kasvaneet jätehuolto noin 27 prosenttia, tontin kiinteistövero reilut 18 prosenttia, vesi- ja jätevesi noin 17 prosenttia, rakennusten kiinteistövero 16 prosenttia ja kaukolämpö reilut 15 prosenttia.
Asumisen kustannuksista tuntuva osa päätetään kunnissa. Kiinteistöliiton keräämien vertailutietojen mukaan suunnilleen puolet taloyhtiöiden kuluista on kuntakohtaisesti päätettäviä maksuja. Näitä ovat etenkin kiinteistöverot, jäte- ja vesimaksut, sähkö sekä lämmitys. Kuntapäättäjillä on siis noin puolet taloyhtiöiden ja asukkaiden euroista päätösvallassaan.
Kiinteistöliiton Kuntavaalikyselyn vastaajista 70 prosenttia katsoo, että asumisen kustannukset ovat karanneet käsistä. Hurjat 86 prosenttia vastaajista katsoo, että kunnan tulee panostaa siihen, että asuinkustannukset eivät nouse. Kiinteistökustannukset nousivatkin kyselyssä tärkeimmäksi asumisen kysymykseksi. Kuntavaalikyselyyn vastasi 3036 ihmistä 37 kunnasta.
Tulevina vuosina olisikin erityisen tärkeää löytää keinoja hillitä asumiskustannusten nousua. Kiinteistövarallisuutemme, kuntalaisten asunnot, vaativat jatkuvasti myös korjauksia ja monessa taloyhtiössä painitaan jo nyt taloushaasteiden parissa. Mikäli osakkaiden rajalliset eurot kuluvat juokseviin hoitomenoihin, muuhun ei jää varaa. Kiinteistöjen korjaamisesta ja ylläpidosta leikkaaminen taas vie lähinnä vain entistä suurempiin ongelmiin.
Kuntapäättäjien on tärkeää ymmärtää kiinteistökustannusten merkitys kotitalouksien arkeen laajemmin kuin vain yksittäisenä päätöksenä vaikkapa vesimaksusta tai kiinteistöveroprosentista. Kunnissa tehtävillä päätöksillä vaikutetaan asumisen hintaan, mutta myös taloyhtiöiden kykyyn tehdä tarpeellisia investointeja kuten peruskorjauksia ja -parannuksia.