Isännöitsijäntodistus
5.11.2018
Jäsenlehdissä on ollut kiinteistöyhdistyksen hallituksen jäsenten ansiokkaita ja seikkaperäisiä kirjoituksia monista asioista mm. korjaustarveselvityksestä, tietosuoja-asetuksesta, yhtiökokoukseen osallistumisen aktivoinnista yms. Itse ajattelin aukaista lehden lukijoille isännöitsijäntodistuksen sisältöä ja sen merkitystä.
Isännöitsijäntodistuksen sisällöstä säädetään Asunto-osakeyhtiölaissa sekä asetuksessa. Laissa on määritelty myös se, kenelle isännöitsijäntodistuksen voi antaa (kiinteistönvälittäjä, osakas, pankki, kuolinpesä, pesänselvittäjä).
Isännöitsijäntodistuksen tulee sisältää tiedot mm. osakkeen omistajasta/omistajista, yhtiön taloudellisesta tilanteesta, tiedot yhtiön rakennuksista, maa-alueen omistussuhteista, mahdollisesta lunastuslausekkeesta, yhtiön lainoista, osakkaan lainavastuista yhtiön lainoihin, osakkaan mahdolliset maksurästit yhtiölle.
Silloin kun minä aloitin isännöintityöt, isännöintitodistuslomake oli yksisivuinen. Nykyään todistus on 8 – 10 sivua pitkä. Monenlaista asiasisältöä on tullut lisää vuosien varrella isännöitsijäntodistukseen.
Isännöitsijäntodistus on tärkeimpiä papereita taloyhtiössä ja asuntokaupan tärkein asiakirja. Koska isännöintitodistuksen sisällössä on muuttuvia asioita, niin esim. asuntokaupoissa todistus saa olla enintään kolme kuukautta vanha.
Isännöitsijä vastaa todistuksen sisällön oikeellisuudesta ja päivittää muuttuneet tiedot.
Isännöitsijäntodistus on tärkeää lukea huolellisesti läpi ennen kaikkea osakkeen ostajan, mutta myös osakkeen myyjän, jotta kaikki asiat tulee tarkistettua, jotka on todistukseen kirjattu taloyhtiön sekä osakehuoneiston osalta.
Tärkeää on tarkistaa, mitä korjauksia ja rakennusten kuntoa koskevia selvityksiä taloyhtiössä on tehty ja milloin. Isännöitsijäntodistukseen kirjataan merkittävät korjaukset ja hankinnat vuosittain. Lisäksi todistukseen kirjataan hallituksen esitykset korjauksista ja hankinnoista kunnossapitotarveselvityksessä seuraavalle viidelle vuodelle.
Yhtiökokouksen päätökset merkittävien korjausten ja hankintojen osalta kirjataan isännöitsijäntodistukseen sekä aikataulu näiden osalta.
Isännöitsijäntodistukseen kirjataan myös osakehuoneiston osalta muutos- ja korjaustyöt esim. pesuhuonekorjaukset ja huoneistoremontit.
Nämä edellä kirjatut asiat osakkeen ostajan on syytä käydä hyvin huolellisesti läpi, jotta voidaan tehdä onnistuneet kaupat ja pettymyksiltä yms. vältytään.
Lopuksi toivotan lukijoille oikein hyvää syksyä. Ulkoilkaa ja nauttikaa luonnosta. Pitäkää lähimmäisistänne huolta.