Monipuolista osaamista taloyhtiöiden hallituksiin

15.2.2022

Osakasasukas, asuntosijoittaja, vuokralainen, vuokranantaja, kiinteistöalan hallitusammattilainen - näitä kaikkia voi olla taloyhtiön hallituksessa. Hallituksen jäsenten tulisi edustaa mahdollisimman laaja-alaista osaamista asunto-ja kiinteistöosakeyhtiöiden maailmassa.

Perinteisesti on hallitukseen valittu useimmiten osakasasukkaita eli huoneiston omistajia, jotka asuvat yhtiössä. Mikäli yhtiössä on kuitenkin vuokrahuoneistoja, tämä edellä mainittu malli ei ole välttämättä kaikkein paras, vaan hallitukseen tulisi valita myös mm. vuokranantajia.

Näyttää myös siltä, että hallituksiin on entistä vaikeampi saada valittua jäseniä osakasasukkaista. En ymmärrä mistä tämä johtuu, sillä luulisi osakkaiden olevan kiinnostuneita hoitamaan omaa omaisuuttaan, ylläpitämään sen arvoa ja kuntoa. Näin ei kokemukseni mukaan kuitenkaan ole. Asunto on suurimmalla osalla suurin ja arvokkain taloudellinen hankinta elämän aikana.

Kiinteistöalan hallitusammattilaisena saan melkein viikoittain tarjouspyyntöjä hallituksen jäsenyydestä, mikä kertoo nykypäivän tilanteesta. Hallitustyöskentely ammattimaistuu ja näin ollen hallituksen jäsenille tulee myös maksaa oikeanlainen korvaus työskentelystä. Ammattimaista työtä ei kukaan ole valmis tekemään enää nykypäivänä talkoilla.

Asuntosijoittajilla ja vuokranantajilla on useasti kokemusta useista eri yhtiöistä, joten heillä on huomattavasti laajempi ymmärrys taloyhtiöiden hoitamisesta ja esimerkiksi palveluntarjoajista kuten isännöitsijöistä, kiinteistöhuolloista, jätehuollosta jne kaikesta mahdollisesta muusta mikä liittyy yhtiöiden hoitoon. Heidän osaamistaan kannattaa hyödyntää.

Yhtiökokousten lähestyessä nykyinen hallitus voi jo ennakkoon miettiä millaista osaamista hallitukseen olisi hyvä saada. Osakkaiden halukkuutta voidaan kartoittaa ennakkoon lähettämällä tiedote ja kysely asiasta hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta. Haastatelkaa etukäteen henkilöitä ja tiedustelkaa reilusti halukkuutta osallistua hallitustyöskentelyyn. Teillä varmasti on jo etukäteen tiedossa, ketkä nykyisistä hallituksen jäsenistä ovat valmiita jatkamaan ja ketkä eivät ole.

Mikäli yhtiökokouksessa joku asettuu ehdolle vapaaehtoisesti, valitkaa ihmeessä hänet hallitukseen, sillä jos joku vapaaehtoisesti näin tekee, on hän ihan varmasti teille arvokas resurssi. Hallitustyöskentely on erittäin mielenkiintoista, siihen kasvaa ja siinä oppii vain ollessaan hallituksen jäsen tai puheenjohtaja. Kiinteistöliitto tarjoaa todella hyvää koulutusta hallituksen jäsenille aloittelijasta konkareille. Tutustu kevätkauden 2022 koulutuksiin ja osallistu.

 Helena Reinilä

Helena Reinilä

Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi hallituksen jäsen, AKHA ry:n hallitusammattilainen, asuntosijoittaja, vuokranantaja, osakasasukas

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.