Puheenjohtajana taloyhtiön hallituksessa
26.9.2024
Toimiessani seitsemän eri taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana, minulle on muodostunut käsitys, mitä onnistunut taloyhtiön johtaminen vaatii. Työ ei ole pelkästään kokousten johtamista ja päätösten tekemistä, vaan se vaatii joustamista, ihmistuntemusta, juridista osaamista, taloustaitoja sekä diplomatiaa. Pyrin tiivistämään tähän blogiin oleellisimmat asiat.
Tyypillisesti taloyhtiöiden hallituksessa työskentely on antoisaa tekemistä, missä pääsee vaikuttamaan asukkaiden asuinviihtyvyyteen ikään kuin ”lähidemokratian” tavoin. Etenkin silloin, kun yhteistyö isännöitsijän kanssa pelaa. Isännöitsijän rooli on erittäin tärkeä ja hänen pitääkin huolehtia siitä, että päätöksenteossa noudatetaan hyvää hallintotapaa, jolloin hallituksen päätöksenteossa otetaan huomioon osakkaiden tasavertainen kohtelu sekä pidetään huoli, että toiminta kestää juridisen tarkastelun. Yksi hallituksen tehtävistä on varmistaa, että taloyhtiöllä on sille sopiva isännöitsijä.
Hallituksen puheenjohtaja toimii eräänlaisena välittäjänä taloyhtiöiden asukkaiden ja isännöitsijän välillä. Jokaisessa taloyhtiössä on omat erityispiirteensä ja asukkaiden tarpeet voivat vaihdella suuresti riippuen muun muassa talon iästä, sijainnista ja asukaskunnasta. Yhdessä taloyhtiössä painotetaan tulevia remontteja ja toisessa vaikkapa pihan viihtyisyyttä. Puheenjohtajan pitääkin olla tietoinen siitä, mitkä ovat kunkin talon osakkaiden erityiset tarpeet ja pitkän aikavälin tavoitteet. Näitä voidaan selvittää osakkaille tehtävillä kyselyillä.
Yksi puheenjohtajan tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia, että osakkaita ja asukkaita informoidaan taloyhtiössä tehtävistä toimista. Kommunikoinnin tulisi olla avointa ja läpinäkyvää. Olen huomannut, että jos asukkaat eivät saa tietoa ajankohtaisista asioista tai hallituksen päätöksistä, syntyy helposti epäluottamusta ja tyytymättömyyttä. Samalla erittäin vaikeitakin projekteja on saatu vietyä läpi ilman mielipahaa hyvällä tiedottamisella ja infotilaisuuksilla.
Keskeinen osa hallituksen ja puheenjohtajan työtä on taloyhtiön taloudesta huolehtiminen yhdessä muun hallituksen kanssa. On erittäin tärkeää löytää tasapaino kunnostusten ja kustannusten välille, koska kunnostukset ovat suuressa asemassa osakkaiden vastikelaskuissa. Ennakoiva kunnossapito ja suurten korjauksien ajoittaminen taloyhtiön taloustilanteen mukaan voi säästää merkittävästi kustannuksia pitkällä aikavälillä. Taloyhtiöissä asiat ei usein tapahdu hetkessä, joten korjauksiin kannattaa varautua ajoissa.
Taloyhtiön johtaminen on myös ihmisten välisten suhteiden hoitamista. Asukkaiden kuunteleminen ja avoimen vuorovaikutuksen ylläpitäminen auttavat luomaan hyvän yhteisön, jossa asukkaat voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi.
Työ on välillä haastavaa, mutta suurimman osan ajasta palkitsevaa. Se tarjoaa mahdollisuuden myös oppia uutta samalla, kun edistetään taloyhtiön ja sen asukkaiden hyvinvointia. Suosittelen kokeilemaan. En tekisi tätä, ellen tykkäisi.