Asuntosijoittaja taloyhtiön hallituksessa

16.4.2024

On jälleen se aika vuodesta jolloin asunto-osakeyhtiöissä järjestetään yhtiökokouksia sekä valitaan uutta hallitusta yhtiölle seuraavaksi vuodeksi.

Mikäli taloyhtiössäsi on asuntosijoittajilla osakkeita, kannattaa kysellä heidän halukkuuttaan osallistua hallitustyöskentelyyn. Asuntosijoittajan  osallistuminen taloyhtiön hallitukseen voi tarjota useita etuja  taloyhtiölle.

Tässä muutamia asioita, jotka tulevat mieleeni:

Asiantuntemus: Asuntosijoittajalla voi olla syvempää ymmärrystä kiinteistömarkkinoista, vuokraustoiminnasta ja taloyhtiöiden hallinnoinnista. Tämä asiantuntemus voi olla hyödyksi päätöksenteossa ja taloyhtiön strategioiden kehittämisessä.

Talousosaaminen: Asuntosijoittajalla on usein vankka talousosaaminen, mikä voi auttaa hallitusta talousarvion laatimisessa ja varojen hallinnassa.

Korjaus- ja ylläpitotarpeiden tunnistaminen: Asuntosijoittajalla voi olla taitoa tunnistaa kiinteistön korjaus- ja ylläpitotarpeita sekä suunnitella niitä varten kustannuksia.

Vuokraustoiminnan hallinta: Asuntosijoittajalla on kokemusta vuokraustoiminnasta ja vuokralaisten kanssa toimimisesta, mikä voi olla hyödyllistä esimerkiksi vuokrasopimusten laadinnassa ja vuokralaissuhteiden hallinnassa.

Strateginen suunnittelu: Asuntosijoittajalla voi olla näkemystä siitä, millaisia tavoitteita ja strategioita taloyhtiön tulisi noudattaa pitkällä aikavälillä. Tämä voi auttaa taloyhtiötä kehittämään pitkän aikavälin suunnitelmia, jotka tukevat asukkaiden ja taloyhtiön etua.

Riskienhallinta: Asuntosijoittaja voi auttaa taloyhtiötä tunnistamaan ja hallitsemaan riskejä, jotka liittyvät esimerkiksi kiinteistön arvon laskuun, vuokralaisten vaihtuvuuteen tai korjaustarpeisiin.

Mikäli taloyhtiösi tarvitsee hallitukseen täydennystä, voit tutustua AKHA ry:n toimintaan. AKHA ry on johtava asunto-ja kiinteistöyhtiöiden hallinan osaamisverkosto, joka on perustettu edistämään hyvää ja ammattimaista ja eettisesti korkeatasoista asunto-ja kiinteistöyhtiöiden hallitustyöskentelyä.

Yhteenvetona voisin sanoa, että taloyhtiö hyötyy hallituksen jäsenten monipuolisesta osaamisesta eli muistakaa osallistua yhtiökokouksiin ja valitkaa yhtiöllenne mahdollisimman monipuolisen taustan omaavat hallituksen jäsenet.

 Helena Reinilä

Helena Reinilä

Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi hallituksen jäsen, Suomen Vuokranantajat ry aluepäällikkö, taloyhtiön hallitusammattilainen, kiinteistöalan hallitusammattilainen

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.