Osallistu taloyhtiösi yhtiökokoukseen, asetu ehdolle hallitukseen, ole käytettävissä puheenjohtajaksi ja verkostoidu

13.2.2024

Näin alkuvuodesta on hyvä suunnata katse jo kevääseen ja tulevaan yhtiökokoukseen. Varsin yleinen haaste monilla taloyhtiöillä on saada osakkaita osallistumaan yhtiökokoukseen.

Taloyhtiö toimii ja kehittyy parhaiten silloin kun päätöksenteon tueksi saadaan mahdollisimman suuri joukko osakkaita. Osakkaiden aktivoimiseen kannattaa panostaa. Hyvän hallintotavan mukainen aktivointitapa on ilmoittaa yhtiökokouksen pitoaika osakkaille hyvissä ajoin ennen kokouskutsun lähettämistä. Tässä ennakkoilmoituksessa on hyvä tuoda esiin se, että osakkaalla on oikeus ehdottaa haluamansa asian käsittelemistä yhtiökokouksessa. Lisäksi ilmoitetaan ajankohta, mihin mennessä osakkaan pitää ehdotuksensa toimittaa, sekä tieto miten se tulee toimittaa.  

Vain osallistumalla yhtiökokoukseen olet mukana päätöksenteossa ja varmistat että saat äänesi kuuluviin. Mitä haastavimmiksi ajat muuttuvat niin sitä tärkeämpää on osallistua yhtiökokoukseen. Mitä paremmin tiedät ja tunnet taloyhtiösi tulevaisuudennäkymät, sitä paremmin pystyt varautumaan myös oman taloutesi osalta tuleviin muutoksiin. 

Haluan kannustaa lukijoitamme myös hallitustyöskentelyyn. Hallituksen jäsenenä pääset vaikuttamaan suoraan taloyhtiön päätöksentekoon. Hallitustyö on hyvä paikka oppia lisää kiinteistöjen hallinnasta, taloyhtiöiden toiminnasta ja talousasioista. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomen jäsenenä saat erinomaiset lähipalvelut ja työkalut käyttöösi perehtyessäsi hallituksen tehtäviin. Mainittakoon tästä esimerkkinä taloyhtiökohtaiset perehdytykset Teams-palaverina hyvään hallintotapaan, isännöinnin eettisiin ohjeisiin ja hallitustyöskentelyyn. Tätä kannattaa varsinkin uusien hallitusten puheenjohtajien ja jäsenten hyödyntää. 

Kiinteistöliitto Pohjois-Suomella on jäsentalojemme puheenjohtajille suunnattua klubitoimintaa Oulussa, Kajaanissa ja Ylivieskassa. Taloyhtiöt elävät nyt haastavia aikoja. Kiinteistökustannusten raju nousu, maailman levottomuuksien luoma yleinen epävarmuus, sekä viimeisimpänä rahoituskulujen nousu ovat tuoneet lisää haasteita taloyhtiöiden arkeen. Vaikeina aikoina yhteisöllisyyden merkitys ja sen tarve kasvaa mikä nosti myös Oulun klubimme suosiota viime vuoden aikana. Mikä hienoa, niin saimme klubille mukaan myös paljon uusia puheenjohtajia. Verkostoituminen, tiedon jakaminen ja yhteen hiilen puhaltaminen ovat klubitoimintamme keskiössä. Keskustelut Oulun klubilla olivat viime vuonna ajankohtaisten aiheiden ympärillä aktiivisia ja tästä iso kiitos kaikille klubitoimintaan osallistuneille. Vinkit huolelliseen kiinteistönpitoon ja positiivisten kokemusten jakaminen klubiverkostossa ovat klubitoiminnan perusta. Näiden teemojen ympärillä tulemme pitämään hyvää pöhinää päällä myös tänä vuonna.  

Hyvää alkanutta vuotta ja nähdään klubilla! 

 Hannu Suomalainen

Hannu Suomalainen

Kiinteistöliitto Pohjois-Suomen 1. varapuheenjohtaja, puheenjohtajaklubin puheenjohtaja sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.