Pysäköinnin tulevaisuutta Oulussa

13.12.2023

Aloitin Oulun Pysäköinti Oy:n toimitusjohtajana keväällä 2023. Puolen vuoden aikana olen saanut oppia paljon uutta ja havaita, kuinka tärkeää on helppo saavutettavuus Oulun keskustan alueella.

Pysäköinti on yksi tärkeä osa-alue, jotta elinvoima keskusta-alueella säilyy ja kasvaa. Oulun kaupungilla on vahva tahtotila kehittää keskusta-aluetta ja meidän yhtiöllämmekin on investointihankkeita lähdössä liikkeelle.  

 

Vaakunakylän asuntomessualueelle on tarkoitus rakentaa pysäköintilaitos asukaskäyttöön. Tuon laitoksen tiimoilta selvitämme mahdollisuutta saada käyttöön järjestelmä, jolla autopaikan omistavat asukkaat voisivat tarvittaessa vuokrata paikkaa eteenpäin. Toiveena olisi, että järjestelmä toimisi malliratkaisuna, jolla taloyhtiöt voisivat löytää liiketoimintamallin omille pysäköintialueilleen. 

 

Olemme tehneet tonttivarauksen Myllytullin alueelle, johon on rakentumassa asuntoja ja toimistotiloja. Tarve pysäköinnille on tällöin olemassa ja iloksemme voimme olla kehittämässä aluetta.  

Digitaalisuuden lisääminen olemassa olevissa laitoksissa on saatu käyntiin. Uusi järjestelmämuutos Kivisydämeen toteutetaan tammikuussa 2024. Samalla poistuvat käytöstä puomit ja lipukejärjestelmät. Uusi järjestelmä mahdollistaa verkkokaupan avulla erilaisia tuotteita yrityksille, töissä käyville ja keskustan asukkaille. Maksaminen onnistuu jatkossa puhelinapplikaatioiden avulla tai jälkikäteen verkkosivujen kautta.  

Pyöräpysäköinti on myös yksi osa-alue, johon olemme pyrkineet etsimään ratkaisuja. Pyörävarkaudet ovat jatkuva ongelma. Sähköpyörien ja pyöräilyharrastuksen myötä pyörien hinnat ovat kohonneet ja turvallisia säilytysratkaisuja kaivataan. Suurinta osaa pyöristä säilytetään omilla lukoilla pyörätelineissä, mutta kalliiden pyörien omistajat eivät pidä sitä luotettavana tapana säilyttää pyörää. Pyöriä kannetaan asuntoihin ja toimistoihin sisälle tai niiden käyttöä vältellään. Olemme etsineet ratkaisua, jossa pyörä olisi lukitussa ja valvotussa tilassa. Tällaisten pyöräparkkien käytöstä perittäisiin maksu. 

 

Kivisydämessä on yli 200 vapaata velvoitepaikkaa yrityksille ja toimitiloille keskustan kiinteistökehityshankkeita varten. Mikäli taloyhtiössänne, joka sijaitsee Kivisydämen läheisyydessä, on tulossa kiinteistökehityshanke, kannattaa suunnittelussa tarkastella mahdollisuutta ostaa rakennettaville toimitiloille velvoitepaikkoja Kivisydämestä. Velvoitepaikkojen ostolla pystyy vähentämään investointitarvetta taloyhtiön tontille. 

 Jouko Väänänen

Jouko Väänänen

Kiinteistöliitto Pohjois-Suomen hallituksen jäsen, Kiinteistöliiton vuokratalovaliokunnan jäsen, toimitusjohtaja, insinööri (AMK), MBA

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.